Sybehör som räddar dina favoriter

Sybehör som räddar dina favoriter

I dag slänger vi ofantliga mängder av kläder. Ibland handlar det om att vi tröttnat på ett plagg, men ibland är det favoritplagget som fått hål. Att slänga kläder är varken positivt för plånboken eller miljön. Om plagget är helt och rent ska du alltid i första hand lämna det till en secondhandaffär eller en klädinsamling som skänker kläder till behövande. Är det så att det är favoritplagget som fått ett hål så finns det kanske fortfarande hopp. Det finns flera olika metoder att fixa hål på kläderna. Här tipsar vi om några.

Sy ihop med tråd

Första räddningen för hål på knän eller strumphälar är nål och tråd. Sitter hålet så att du kan komma åt så kan du sy några gånger med sicksack på symaskinen. Då håller det oftast bra. Men om du vill ha en lite diskretare lagning så är det att sy för hand som gäller. Då kan du nästa ihop hålet med små, nästan osynliga, stygn. Om det är mycket trådar som har repat upp sig kring lagningen kan det dock vara svårt att få ihop hålet bra utan en lapp.

Klassiska laglappar

Klassiska laglappar är ofta en räddning i lådan med sybehör när hålen börjar bli för stora. Det är bästa räddningen för till exempel barnjeansen som fått hål på knäna. Lapparna består ofta av något roligt motiv, eller mönster. Vissa är maskinbroderade och andra består av ett roligt tryck eller tyg. Lapparna går att tillverka själv med ett snyggt tyg och lite vlieselin. Sy med en tät sicksack runt motivet, så får du en bra kant till att nästa fast lappen på ett snyggt sätt.

Självhäftande laglappar

En lite modernare, men mycket användbar form av laglapp är självhäftande laglappar. Det finns självhäftande laglappar som liknar de klassiska laglapparna, med det finns också finare laglappar som är lite mer smidiga. Rosa Huset säljer till exempel en självhäftande laglapp i nylon som funkar utmärkt för att laga sport, regn och fritidskläder. Se bara till att fästytan på plagget är torr och ren, sedan är det bara att ta bort skyddspappret och klistra på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *