Sy praktiska överdragslakan av lakansväv

Är du trött på att dina lakan hamnar i en skrynklig sträng i sängen när du sover varje natt? Det räcker att vända sig några gånger så släpper tyget från kanterna och kryper snabbt in i mitten. Varför svenskarna envisas med sina klassiska lakan när många andra länder har kommit på ett mycket bättre sätt är en gåta. Genom att beställa hem lite lakansväv och sy några enkla sömmar kan du snabbt förvandla dina gamla lakan till praktiska överdragslakan som du trär över hela resårbottnen. De sitter där de ska hela natten!

Det behöver du

Du kan använda dina gamla lakan eller beställa lakansväv för hela projektet. Om du har en 90-säng med ca 20-25 cm resårbotten (vilken är vanligt) så passar en lakansväv med 150 cm bredd perfekt. Då slipper du sy extra sömmar längs långsidorna. Du behöver också en resår. Bredden på resåren spelar inte så stor roll men en smalare resår funkar bra. Både lakansväv och resår kan du hitta hos bland annat rosahuset.com.

Så gör du

Mät längden och bredden på sängen och lägg till 25-30 cm (eller höjden på din resårbotten) på alla fyra sidor. Det du lägger till är alltså det som kommer att spännas över sidorna. Ditt stycke ska se ut som en kartong där du har fällt ner sidorna, så att den ligger platt på marken. Sicksacka hela stycket och sy sedan ihop sömmarna i de fyra kanterna. Tänk dig att du fäller upp sidorna på kartongen igen. Stycket ska nu gå att trä över din resårbotten. Testa detta så att det passar innan du tar av den igen och syr i resåren längs nederkanten. Du kan antingen vika upp och sy en kanal som du trär resåren igenom, eller så syr du fast resåren direkt längs kanten med en elastisk söm. Klipp bort trådar och eventuell fransning och sedan är ditt lakan klart. Nu slipper du knöliga lakan och kan sova gott hela natten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *