Så väljer du tyger för hemmet

Är du typen som älskar att inreda och har ett ständigt pågående förändringsarbete i ditt hem? Kanske har du köpt din första symaskin, bara för att få större valmöjligheter när du inreder? Även om det inte finns några riktiga regler när det gäller tyger och inredning, så finns det saker som kan vara bra att veta när du väljer tyg. Här berättar vi kort om detta.

Möbeltyger

Till möbler behöver du ett kraftigt tyg som är slitstarkt. Detta för att möbeltyger slits mycket hårdare än till exempel gardiner som knappt utsätts för någon nötning alls. Titta efter tyger som benämns som möbeltyger eller fråga personalen i tygaffären om vilket tyg som kan vara lämpligt för just ditt projekt. En grundregel kan vara att ju mer möbeln ska användas, desto slitstarkare tyg behöver du.

Gardintyger

Till gardiner kan du i princip använda vilka tyger som helst. Dock är vävda tyger mer praktiska än stickade som sällan används till gardiner. En sak att tänka på kan också vara att försöka hitta ett tyg som tål solljuset bra. Det kan vara svårt att avgöra från början, men om du väljer ett tyg som står kategoriserat som gardintyg så är möjligheten stor att man har tänkt på detta vid tillverkningen.

Något som kan vara praktiskt i sovrummet är att välja mörkläggningsgardiner. Då slipper du tänka på persienner eller rullgardin till fönsterna. En tygaffär på nätet som har riktigt snygga mörkläggningstyger är till exempel rosahuset.se. De har även en massa andra tyger för inredning av alla dess slag.

Utetyger

Om du vill sy saker som ska vara ute är det viktigt att använda tyger eller vävar som tål vädrets nötning. Använd till exempel segelduk, markisväv eller dynväv till dessa projekt. Ska du sy dynor så använd en dynväv som är ljushärdig och mögelresistent. Om ditt projekt ska fungera som regnskydd är segelduken bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *